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Overtime Distribution 
Supersedes:  01-01-13 
Effective:       11-13-14    
  
Overtime opportunities created by an absence for which there is proper advance notice 
shall be distributed among eligible members as equitably as possible.  At all times, 
employees are expected to be physically and mentally fit to perform their assigned 
duties.  When vacancies still exist, the process of calling overtime for the upcoming shift 
will be as follows: 
  
1.                  Any member available and interested in working the upcoming shift shall notify 

the Dispatch Operations Supervisor (or designee) and request their name be 
placed on a list.  

  
1.1              Personnel interested in working overtime on an upcoming shift must 

notify the Dispatch Operations Center between the following times: 
  
23:30 – 05:00 to work the upcoming Day Shift 
07:30 – 12:00 to work the upcoming Evening Shift 
15:30 – 18:00 to work the upcoming Night Shift 

            
2.                  The Dispatch Operations Supervisor (or designee) will note the location of “the 

box” and begin to call back personnel who have expressed a willingness to work 
in the order in which they appear on the overtime list.  

  
2.1              The awarding of overtime shall be with respect to both schedule conflict 

and rank/grade.  If awarding overtime to an individual would result in a 
schedule conflict, that individual shall be bypassed.  Similarly, overtime 
shall not be awarded to an individual of a higher rank/grade than is 
required at this point.  For example: a Paramedic should not be offered a 
BLS overtime assignment, nor should a Captain be offered a Lieutenant 
overtime assignment. For the purposes of this policy, a 10-hour shift 
followed by an 8-hour shift (or vice versa) is permissible.     

  
2.2              Personnel who decline a particular assignment when called back will not 

be penalized and should be asked if they are willing to work either the first 
or last half of the shift.  Overtime shifts may be “split” if there are no other 
members on the list available to work the entire shift AND there is 
someone available to work both the first and last half of the shift. 

  
3.                  If a vacancy remains after calling back the list of eligible personnel, individuals 

interested in working overtime but initially bypassed because of a schedule 
conflict (section 2.1) may be offered the overtime opportunity. 
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4.                  If a vacancy still remains, a Group Page of the rank/grade (or specialty in the 
case of an EMT-T) of the vacancy should be transmitted along with an 
announcement on TAC-1 that overtime opportunities exist.    

  
4.1              If more than one individual calls to accept the overtime, it shall be 

awarded on a “first come / first served” basis with respect to schedule 
conflict.  Generally, there will be a 10-minute time limit from the time the 
announcement is made until it is awarded.  

  
5.                  If a vacancy still remains, individuals initially bypassed because they were of a 

higher rank/grade than required (section 2.1) may be offered the overtime 
opportunity.  Overtime should be offered to the individual closest in rank/grade to 
the actual opening.  For example, a LT would be offered an EMT vacancy before 
a Captain or Paramedic. 
  
5.1              When overtime is awarded to an eligible member off a back-up list, the 

“box” will be adjusted accordingly on the back-up list, but does not move 
on the person’s primary list.  

  
6.                  If a vacancy still exists after allowing for schedule conflicts or hiring individuals 

of a higher rank/grade than required, a group page of all eligible ranks will be 
transmitted (for example: paging EMT, LT, Captain and Paramedic for a BLS 
opening) along with an announcement on TAC-1 that an overtime opportunity 
exists and mandatory overtime may be invoked.  

  
6.1              Overtime shall be awarded on a “first come / first served” basis with 

respect to shift conflict and rank/grade.  For example, if the first person to 
call for an available BLS slot is a Paramedic, the overtime will not be 
awarded to the Paramedic unless no other EMT calls to request the 
shift.  Similarly, if the first EMT who calls to accept the overtime has a 
schedule conflict, the overtime will not be awarded unless no other EMT 
without a schedule conflict calls to accept.  Generally, there will be a 10 
minute time limit from the time the announcement is made until it is 
awarded.  Because this is considered emergency overtime, “the box” does 
not move. 

  
7.                  If, after having made a radio announcement and group page(s), a vacancy still 

exists, the Dispatch Operations Center Supervisor (or designee) shall begin to 
call the overtime list.  Beginning at “the box”, the supervisor should attempt to 
contact as many qualified members as possible. The vacancy should be 
considered “emergency overtime” and there is no minimum amount of time the 
supervisor must wait for a reply to a page or answering machine message.  The 
overtime should be awarded without regard to shift conflict or rank/grade.  
  

8.                  If a vacancy still remains, an employee who has reported himself or herself sick 
from his or her assigned shift and would otherwise be ineligible to work voluntary 
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overtime for the two shifts immediately following the shift for which the employee 
reported himself or herself absent, may be awarded the overtime to prevent 
another Department employee being mandated to work. 


